27. elokuuta 2012

Kerrankin onnistui: Lammaslihapullat



Olin melkoisen fiilareissa kun sain kerrankin onnistumaan kauniin, tasaisen pyöreitä lihapullia aimo kasan. Fetissini pyöreisiin lihapulliin johtuu siitä, että kerran kokatessani 8-vuotiaalle pikkupojalle lihapullia, hän ilmoitti että ei suostu syömään niitä sillä ne eivät ole pyöreitä. Samaan tapaan kuin koulussa tai äidin tekeminä ilmeisesti sitten oli.

Olen tottunut paistamaan pullani aina uunissa: en luota jotenkin itseeni että saisin liedellä aikaiseksi sekä hajoamattomia että täydellisen paistuneita lihapullia. Salaisuus pyöreisiin pulliin oli nyt kuitenkin huolellinen esivalmistelu eli runsas vedenkäyttö pullia tehtäessä. En ymmärrä miksi en ole aikaisemmin tätä vanhaa kikkaa kunnolla kokeillut loppuun, sillä ruoanlaitto tällä tavalla on silkka nautinto.

Lisäksi lampaan jauheliha saa meidän perheessä nyt saapua useamminkin pöytään. Vaikka se on melkoisen hintavaa naudan jauhelihaan verrattuna (400 g pötkö Wotkinilta oli n. 7,5 euroa), voi siitä hyvällä omalla tunnolla nyt vaikka kerran kuukaudessa sapuskat vääntää.

Tarjoilin näitä iltapalaksi lammaslihapullia valkosipulimajoneesin  ja bataattiranskalaisten kera.

Ohjenuorana oli Aki Wahlmanin ohje Viinimaa.fi-nettisivustolta, mutta koska kermaviili unohtui kauppaan, valmistin pullat ilman sitä ja noita muita sivustolla mainittuja roippeita.

PS. Ehkä kermaviilin poisjättäminen olikin se salaisuus kiinteisiin ja kauniisiin lihapulliin? Tuon kosteilla käsillä pyörittelyn lisäksi. 

Lammaslihapullat

  • 400-500 g lampaan jauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • 3-4 valkosipulin kynttä
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 munaa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl paprikajauhetta
  • 0,5 tl mustapippuria
  1. Sillppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita nämä kulhossa jauhelihan kanssa. Lisää sitten sekaan muutkin ainekset ja vaivaa taikinaa käsin, kunnes taikina alkaa tarttua hiukan kulhon reunoihin.
  2. Muovaa taikina tangoksi ja jaa yhtä suuriin paloihin. Kastele kätesi kylmään veteen ja pyöritä palat pulliksi leikkuulaudalle.
  3. Paista pullat paistinpannulla öljyssä käännellen kauniin ruskeiksi tai uunissa 200 astetta 10 minuuttia ja ota pinnalle kaunis väri pannussa.




9. elokuuta 2012

Makoisimmat sitruunamuffinssit


Olen innostunut muffinssien leipomisesta tänä vuonna todenteolla ja kokeillut erilaisia ohjeita ripakopallisen. Jossain taikina on mennyt täysin pieleen, karkkivärit ovat pilanneet kokonaisia pellisiä, lime curd -tahnalla maustetut limemuffinit olivat vastenmielisiä erikseen määrittelemättömästä syystä ja niin edelleen.

Rakastan kuitenkin sitruksen makua muffineissa mutta olin jo luovuttaa kun ne eivät millään tuntuneet onnistuvan. Onneksi kokeilin vielä kerran Anton & Anton -lähiruokakaupan blogin ohjeella.

Veriappelsiinia, suurta suosikkiani, en lähikaupastani löytänyt, joten tein muffinssit ilman. Erinomainen maku oli näinkin.


Sitruunamuffinit
12 kpl
  • 170 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 1 sitruuna
  • 1 veriappelsiini
  • 2 limeä
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Hyppysellinen suolaa
  • Vaniljasokeria

Kuorrutus:
  • 400 g tomusokeria
  • 4 rkl sitruunan tai limen mehua
  • (raastettua limen kuorta koristeeksi)

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon sitruunan, veriappelsiinin ja kahden limen raastettu kuori. 
  2. Lisää kananmunat yksitellen sekoittaen huolellisesti jokaisen lisäyksen jälkeen. 
  3. Lisää hieman yli 2 desilitraa vehnäjauhoja, leivinjauhe, suola ja vaniljasokeri. Paista uunissa 170 asteessa n. 15-20 minuuttia tai kunnes muffinsit tummuvat hieman päältä. 
  4. Sekoita kuorrutusta varten 400 g tomusokeria ja 4 ruokalusikallista puristettua sitrusmehua. Lisää tarvittaessa mehua kunnes saat haluamasi koostumuksen. 

3. elokuuta 2012

Makeaa sipulipitsaa



Kuten nyt jo esittelytekstistäni ja nirsaoiluprojektistani tulee ilmi, en ole mikään suuri kasvisruoan ystävä. Rakastan lihaa, erilaisia liharuokia ja on vaikea kuvitella vaikka kokonaisen viikon ruokalistaa ilman että siinä olisi jossain  muodossa lihatuotteita. 

Silti rakastan myös kasvisruokia: usein niitä jää vain testaamatta erilaisten ennakkoluulojen vuoksi. Asuin kuitenkin kerran Las Vegasissa tietämättäni myös vegaaniperheessä, jossa vasta ensimmäisen aamiaisen jälkeen minulle kerrottiin että olin syönyt "tofurkeytä" leikkeeleenä ja myös tofusta tehtyä pekonia. En vain itse osaa oikein tehdä mitään pastaruokaa tai salaattia kummempaa vain kasviksista, joten olen jo lievästi henkisesti luovuttanut edes osittaisesta kasvisruokailusta.

Mutta sitten tuli pitsa, jota tulemme nauttimaan jokainen kerta kun jaksan alkaa tehdä kotona tehtyä pitsaa. 

Etsin inspiraatiota uusiin täytteisiin, ja löysin Helsingin Sanomien nettisivujen reseptipankista houkuttelevan kuuloisen ohjeen kolmen sipulin pitsaan. Kuinka voikaan maistua niin mahtavalta suolaisen ja makean yhdistyminen! Alkuperäisessä ohjeessa oli myös pinjansiemeniä pitsan päällä, joita täytyykin kokeilla seuraavalla kerralla. Valkosipulin ystävänä lisäsin sitä ohjeeseen, pinaatista en taas niin välitä joten se jäi pois. 

Kolmen sipulin pitsa

2 pitsaa

Pohja:
  • 1/4 pkt hiivaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 1/2 dl vettä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 5 dl jauhoja
Täytteeseen:
  • 3 keltasipulia
  • 3 punasipulia 
  • 1 purjo
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 1/2 tl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl Maldon-suolaa 
  • 1 1/2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa

  1. Liuota hiiva sokerin, suolan, öljyn ja veden kanssa. Lisää jauhot ja sekoita taikinaksi. Anna kohota tunti peitettynä. 
  2. Kuori ja silppua kaikki täytteeseen tulevat sipulit ohuiksi renkaiksi. Kuulosta sipuleita öljyssä pannulla viitisen minuuttia.
  3. Lisää joukkoon hunaja ja suola ja anna muhia kannen alla vielä 5 minuuttia. Lisää lopuksi balsamiviinietikka. 
  4. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja muotoile kaksi pitsapohjaa leivinpaperin päälle.
  5. Lämmitä uuni 250 asteeseen puhtaiden peltien kanssa. Vedä pitsa leivinpaperin avulla kuumalle pellille ja paista ylätasolla viitisen minuuttia tai kunnes reunat ovat saaneet väriä. 

Voisit pitää myös näistä

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...